Kristalafzetting

Kristalafzetting bij de urostoma

Als de huid rond een urostoma vaak en langdurig in contact komt met de urine kan zich een probleem voordoen,
namelijk dat allerlei mineralen uit de urine gaan uitkristalliseren en zich gaan afzetten op de huid.
Vooral fosforzouten vormen een harde grauwe korst op de huid, die niet zo maar is te verwijderen.
Men kan dit verschijnsel een beetje vergelijken met de ketelsteen die zich in de fluitketel gaat afzetten.
En de remedie is precies dezelfde. Ketelsteen verwijderen we met azijn en dat gebeurt ook met die harde aanslag die de urine veroorzaakt op de huid rond de stoma. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

De gemakkelijkste methode is een 2- delig systeem te gebruiken, waar expres een grotere opening in de plak is geknipt.
Het te reinigen huidgedeelte ligt dus bloot. Op de flens van de plak doet men een doorschijnend ileostomazakje, dat met een klem kan worden afgesloten.
Het zakje wordt gevuld met wat water en azijn in verhouding 2/1. De patiënt gaat op de rug liggen, zodat de azijnoplossing gedurende langere tijd in contact komt met de harde afzetting op de huid.
Natuurlijk komt er ook urine in het azijnmengsel. Eventueel kan men het zakje leeg laten lopen en opnieuw beginnen. Na een paar dagen op die manier spoelen laten de harde stukjes los.
Wanneer men last heeft van zo een harde afzetting, probeer dan niet om die zoutafzetting zo maar los te krabben zonder azijnbehandeling, omdat men daarmee de huid beschadigt. Men hoeft ook niet bang te zijn dat de azijn in de stoma loopt of de stoma aantast. Het kan allemaal geen kwaad.
Overleg wel eerst met de stomaverpleegkundige over deze behandeling.
Die kan namelijk het beste oordelen in hoeverre er sprake is van mineraal afzetting op de huid en ook hoe intensief deze moet worden behandeld.
Gebruik voor dit doel nooit andere zuren dan verdunde azijn!