Ileo en sexualiteit

Ileostoma en seksualiteit

Een stoma op de dunne darm wordt vaak al op jonge leeftijd aangelegd.
Soms is de patiënt nog niet eens aan zijn eerste intieme relatie toe. Of was er door langdurig lijden aan de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa met de daarbij gepaard gaande pijn, diarree en lusteloosheid nauwelijks behoefte aan seks.
Wanneer men dan weer helemaal genezen is, ontstaat dikwijls de behoefte om de schade in te halen.
Daar doet een stoma gelukkig niets aan af.
Wel begint dan het probleem bij het opbouwen van een intieme relatie. Vertel ik het mijn nieuwe vriend of vriendin wel of niet meteen ? Als ik het meteen vertel loopt hij/zij dan niet gillend weg ? Of gebeurt dat juist als ik het later vertel ? Dilemma´s die het leven van jonge stomapatiënten er niet gemakkelijker op maken.
Bovendien hebben de lange ziektegeschiedenis of de problemen met de stoma soms het zelfvertrouwen ondermijnd of is er een minderwaardigheidscomplex ontstaan. Dan wordt het aangaan van nieuwe relaties er niet gemakkelijker op.
Maar dat geldt natuurlijk ook voor niet stomapatiënten.

Er zijn veel mensen die te verlegen zijn of te weinig zelfvertrouwen hebben om met de andere sekse contacten te leggen. Daar moeten we dus niet in alle gevallen de stoma de schuld van geven. Een ileostoma geeft in regel de minste beperkingen op seksueel gebied.

De operatie heeft vrijwel nooit invloed op het functioneren van de penis of vagina, of op de gevoeligheid ervan. Soms verandert de stand van de vagina iets bij vrouwen die een rectum-amputatie hebben ondergaan, waardoor men in de meest gangbare houding wat moeilijker tot een orgasme kan komen.