Opgeheven stoma

Stoma-Actief en opgeheven stoma

Stoma-Actief telt onze zijn leden gewezen stomadragers die na het opheffen van de stoma met klachten en problemen blijven kampen.
Stoma-Actief wil ook voor hen een hulp zijn, hun vragen beantwoorden en onderlinge contacten leggen met andere gewezen stomadragers.
Stoma-Actief nodigt hen dan ook graag uit op de ontspannende activiteiten om samen met stomadragers en gewezen stomadragers een ontspannende dag te beleven en ervaringen uit te wisselen.

Problemen die zich voordoen na opheffen stoma verschilt van persoon tot persoon . Wij willen u wat reacties van gewezen stomadragers meegeven.

Graag horen we ook uw reactie .

“De eerste keer terug naar het toilet gaan was heel raar. Maar je bent dat vlug terug gewoon af en toe heb ik nog last van het litteken dat het jeukt.
Ik heb enkel last als ik iets van vis eet voor de rest mag ik alles eten en drinken dat ik wil.
Mijn stoma heb ik gekregen door de ziekte van crohn. Voorlopig heb ik enkel een beetje uitslag bij het zetten van mijn inspuiting.
En door mijn inspuiting humira heb ik ook last van eczeem die ik vroeger niet had.
Wat zijn de voordelen nu dat de stoma verwijderd werd ?
Nu de stoma verwijderd is voel ik mij veel vrijer. Geen schrik meer voor onverwachte geluidjes of lekjes.
Altijd schrik dat het zakje er af zo vallen en zo.
Ik denk niet dat ik de stoma opnieuw zou kunnen aanvaarden, ik had het heel moeilijk bij de beslissing van de dokter om een stoma te plaatsen.
En was heel blij dat hij terug weg mocht. Ik heb hem ook maar 8 maanden gehad en vooral dat ik nu nergens serieuze last van heb.
Misschien moest ik echt wel last heb dat het dan een goede beslissing en verlossing zou zijn maar bij mij is dat nu niet het geval.”

“Sinds mijn stoma is verwijderd heb ik geen klachten meer van mijn maag of darmen.
Wel heb ik af en toe last van buikloop, maar dat is normaal bij crohn patiënten.
Ik voel me veel vrijer zonder een stoma, niet meer constant een toilet gaan zoeken wanneer je op stap bent, geen gênante momenten en dergelijke.
Ik hoop dat in de toekomst geen stoma meer moet geplaatst worden, zou het moeilijk kunnen aanvaarden , maar als het moet voor mijn gezondheid dan moet het gewoon”
“De last is voornamelijk de darmen. De stoma werd in juni 2014 verwijderd en normaal zou men dan toch 6 maanden symptoom vrij blijven maar helaas na 1,5 maand was er al terug voldoende ontsteking zodat ik niet meer zonder medicatie kon.
Vermoeidheid is nu helaas ook één van de dingen die me dagelijks parten spelen. 
Ter hoogte van de stoma is er nu ook een kleine breuk.
Ik moet heel goed letten op hetgeen ik eet, vooral heel veel afwisselen en plannen. 

De darmen spelen sinds het verwijderen van de stoma inderdaad weer heel fel op. Voorlopig is dit nog niet onder controle.
Ik voel me voornamelijk terug vrijer… ondanks het feit dat ik tijdens de periode dat ik een stoma had niet ziek werd in de darmen kon ik me er toch niet bij neerleggen dat ik dit blijvend zou hebben.
Ik voelde me eigenlijk te jong.

Ondanks de zieke darmen ben ik toch blij dat de stoma weer weg is. Ik ben er me wel degelijk van bewust dat de kans bestaat dat er ooit terug een stoma komt alleen hoop ik dat dit nog jaren zal duren. 
Aanvaarden is dan een groot woord en soms denk je dat je het aanvaard hebt maar ook ik dacht dat ik het aanvaard had. Als je dan achteraf nadenkt over wat je wel of niet kon, wat je vooral gemist hebt en wat voor mij vooral het ergste was was het onzekere gevoel en de toch wel slechte nachten…”

De specialist heeft in overleg met u besloten het darmstoma op te heffen. Hij zal met u de voorbereiding, opname en herstel van de operatie doornemen. Het kan zijn dat uw situatie afwijkt van hetgeen wij hier beschrijven.

Voorgestelde behandeling 

Na deze operatie waarbij het stoma wordt opgeheven is de kunstmatige uitgang gesloten en komt de ontlasting weer via de anus.
U kunt weer gewoon naar het toilet.
Bij een stoma met 2 uitgangen worden beide uitgangen dichtgemaakt en de darm wordt weer via “de stomaopening” in de buik teruggelegd.
U heeft geen buikwond.
Bij een stoma met 1 uitgang wordt uw buikwond weer opengemaakt.
De specialist zet het uiteinde van het stoma weer aan de uiteinde van de darm die afgesloten in de buik lag.

Ontlasting

Omdat uw sluitspier langere tijd niet heeft gewerkt, kan het zijn dat u de eerste tijd de ontlasting niet voelt aankomen.
Over het algemeen zult u vaker naar het toilet gaan. Uw ontlasting is in het begin dun. Na enige tijd wordt de ontlasting vaster.
Deze klachten kunnen 6 weken tot 3 maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
U kunt zelf uw bekkenbodemspieren trainen om de controle over de ontlasting te verbeteren. De verpleegkundige kan u hierover uitleg geven.

Snel herstellen

Na uw darmoperatie zal u geholpen worden om zo snel mogelijk te herstellen

  • Spoedig starten met werken aan uw mobiliteit. Op de dag van de operatie zit u al even met de benen buiten bed.
    De dagen na de operatie mobiliseert u aan de hand van een schema.. Dit is onder meer van groot belang om geen spierkracht te verliezen.
    Bovendien worden ademhaling, bloedsomloop en darmwerking gestimuleerd.
    Na enkele dagen verzorgt u zichzelf weer en bent u een groot deel van de dag uit bed.
  • Aandacht voor goede pijnbestrijding die geen effect heeft op de werking van de darmen. Behalve pijnstilling via het slangetje in de rug, wordt paracetamol voorgeschreven. Belangrijk is dat u zelf aangeeft als u pijn heeft, zodat de medicatie kan worden aangepast.
  • U krijgt medicijnen voor een goede stoelgang en tegen de misselijkheid. Ook krijgt u kauwgom om de maag-darmwerking te bevorderen.
  • Zo kort mogelijk nuchter te zijn. ’s Avonds na de operatie mag u al weer drinken en als dat goed gaat ook eten.
    De volgende dag mag u alles weer eten en drinken, maar eet niet tegen uw zin.
  • Het gebruik van extra dranken voor en na de operatie. Inzet is dat u zo min mogelijk afvalt en in een zo goed mogelijke voedingstoestand blijft.
  • Goed doorademen om een longontsteking te voorkomen.
  • Goede voorlichting en begeleiding zodat u weet wat belangrijk is voor een snel herstel.
Wanneer contact opnemen met uw dokter ?

Als u weer thuis bent kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten heeft neemt u contact op :

  • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius;
  • bloed bij de ontlasting;
  • toename van pijn;
  • misselijkheid en braken;
  • gedurende 2 dagen geen ontlasting;
  • als u om andere reden uw situatie niet vertrouwt.