Urostoma

Een urinestoma, neoblaas of Indiana-pouch?

 

De redenen voor de aanleg van een urinestoma of urostoma zijn zeer verschillend. Er kan sprake zijn van een aangeboren aandoening, een ongeluk of verwonding, een ernstig verslechterde blaasfunctie door neurologische afwijkingen of een kwaadaardige aandoening.
Blaaskanker is één van de meest voorkomende redenen voor een stoma. Is de blaaskanker niet te behandelen met behoud van de blaas, dan kan worden besloten tot het verwijderen van de blaas. Dit gevolg van de behandeling van blaaskanker kan leiden tot een urostoma of een neoblaas.

Andere redenen om een urostoma/neoblaas te krijgen, kunnen incontinentie, interstitiële cystitis (steeds wederkerende blaasontstekingen) of aangeboren afwijkingen zijn.

Er zijn 3 belangrijke operatietechnieken, allen met voordelen en nadelen die we voor u op een rijtje zetten.
Het spreekt voor zich dat dit voor eenieder anders is. Je arts zal steeds de verschillende opties bekijken en samen met jou beslissen welke operatie voor jou de beste oplossing is.

1. Bricker (urostoma)

 

Bij het gewone stoma, ook wel Brickerstoma genoemd, wordt een stuk darm van ongeveer 12 tot 15 cm vrijgemaakt. Vervolgens worden de urineleiders in het vrijgemaakte stuk darm geplaatst. Het uiteinde van deze darm wordt door een opening in de buikwand naar buiten geleid en vastgemaakt aan de buikhuid. Op deze wijze loopt er een voortdurende stroom urine vanuit de nieren door de urineleiders naar het stukje darm en vervolgens naar buiten in een plastic opvangzakje.

Dit betekent voor u dat:
– U niet meer via de normale weg kan urineren
– U het urineren niet meer onder controle heeft
– U een zakje moet dragen om de urine op te vangen – dit kan overdag geledigd      worden en ‘s nachts worden aangesloten op een urinezak van bv. 2 liter
– U altijd reserve-opvangmateriaal bij u moet hebben

De voorkeursplaats van de urostoma is de rechterhelft van de onderbuik, onder de broek- of roktailleband.

Voordelen:
– De duur van de operatie is iets korter.
– U kan ‘s nachts doorslapen omdat de urinezak is aangesloten op een   nachtopvangzak
– Aan het gewicht van het zakje voelt u of u het moet ledigen

Nadelen
– Uw uiterlijk is veranderd, niet alleen vanwege het stoma, maar ook door het dragen   van een uitwendig zakje
– Er kunnen lekkages of huidproblemen optreden, bv. als het stoma niet zorgvuldig   verzorgd wordt
– Het zakje is bij het dagen voelbaar