Huidbescherming

Huidbeschermende crèmes en pasta´s

Huidbeschermende crèmes

Huidbeschermende crèmes worden ook wel barièrecrèmes genoemd. Deze niet vette beschermende crèmes houden de huid soepel en waterafstotend.
Het PH niveau van de huid blijft eveneens op peil. Een huidbeschermende crème wordt aangebracht op een intacte huid of eeb huid die rood en droog is. Er wordt een kleine hoeveelheid ( niet meer dan een speldenknop ) aangebracht en ingewreven totdat de huid stroef aanvoelt.

Beschermfilmlaag

Tegenwoordig zijn er verschillende beschermfilmlaagjes, zoals de Cavilonspray, swaps, Skin-Prep of WBF doekjes. Dit middel vormt een extra laagje over de huid, waardoor de huid wordt beschermd tegen invloeden van ontlasting en urine, en zorgt voor een betere hechting van het opvangmateriaal.
Sommige merken bevatten alcohol. Bij een geïrriteerde huid is het beter een beschermfilmlaag zonder alcohol te gebruiken.

Huidbeschermende poeder

Een huidbeschermende poeder kan worden gebruikt bij vochtige huid- of slijmvliesaandoeningen. Bijvoorbeeld als de huid zo geïrriteerd is dat de wondjes die zijn ontstaan vocht afgeven.
Het beschermt de huid tussen stoma en opvangmateriaal. Het wordt ook na de operatie gebruikt, als de hechtingen rond de stoma irritatie geven. Bij gebruik van poeder is het zinvol om het overtollige poeder weg te blazen en de huidplaat of het poeder iets te bevochtigen zodat het opvangmateriaal beter blijft zitten.
Huidbeschermende poeder kan beter niet worden gebruikt onder een microporeuze-, zinkoxyde- of polyetheleen kleeflaag.

Removers

Removers worden gebruikt om pleisterresten te verwijderen, maar ook als een vette huid het plaatsen van het opvangmateriaal onmogelijk maakt. Het gebruik van deze middelen kan echter problemen geven. Deze stoffen kunnen irriteren en de huid uitdrogen. Zuinig gebruik en vervolgens reinigen met water voorkomt deze klachten.