Stoma en vakantie

Stoma en vakantie

De meeste mensen die een stoma hebben gekregen, zitten in een leeftijdscategorie die beschikt over veel vrije tijd.
Ze zijn gepensioneerd of zijn hun werkzaamheden aan het afbouwen. Maar ook voor mensen die volop in het arbeidsproces staan, komt steeds meer vrije tijd beschikbaar.
De eerste vragen die zich dan voordoen zijn :
Kan ik normaal van mijn vakantie genieten ?
Kan ik met mijn stoma zwemmen ?
Kan ik mijn favoriete sport weer beoefenen ?
Het antwoord daarop is volmondig ja. Wanneer de stoma goed is geplaatst en de juiste hulpmiddelen worden gebruikt, zijn er weinig beperkingen.
Ook kinderen met een stoma kunnen naar hartenlust zwemmen, zandkastelen bouwen en deelnemen aan kinderkampen. Het welslagen van al deze activiteiten hangt af van de juiste voorbereidingen.

Op reis gaan is pas aan de orde als men de stoma volledig naar de hand kan zetten. Als men Baas op eigen buik is.
Wanneer men er niet van op aan kan of er treden steeds lekkages op, wordt het zelfvertrouwen er tijdens de vakantie echt niet beter op.
Voor de stomadrager en diens reisgenoten kan dat dan uitlopen op één grote ellende.
Het doet er niet toe hoe vaak men stomahulpmiddelen moet wisselen ( dat is voor iedereen verschillend )maar wel dat men er zeker kan van zijn dat men tussen de tijdstippen van verschonen droog en lekvrij is.
Zolang men problemen heeft met het verzorgen van de stoma kan men het beste in de eigen vertrouwde omgeving blijven.
Maar ook als men probleemloos met de stoma omgaat, moet men zich realiseren dat een vakantiereis vaak een tataal ander leefpatroon met zich meebrengt.
Meer buiten, meer warmte en zon, meer of juist minder lichaamsbeweging, meer transpiratievocht, zwemmen en heel ander eten en drinken.
Neem daarom voldoende materiaal mee. Dat kan niet vaak genoeg worden gezegd. Wanneer men thuis drie dagen met een huidplak doet, dan kan dat op het strand van Benidorm wel eens teruglopen tot één dag.
En daar zit men dan met 2 doosjes plakken. Men had uitgerekend dat zeven plakken al voldoende was voor 3 weken, dus tien plakken moesten zeker wel voldoende zijn. Een wanhoopstocht begint langs apotheken.
Ze verstaan of begrijpen het probleem niet. Kostbare dagen gaan voorbij. Het vertrouwde merk is niet leverbaar of pas veel later blijkt deze in de handel te zijn onder een andere merknaam.
Of de verkrijgbare maten zijn in het vakantieland heel anders, waardoor de plakken niet op elkaar passen.
Het is dus beter voorkomen dan genezen, dus neem minstens twee keer zoveel mee als men eigenlijk denkt nodig te hebben.

Stoma & vakantietips

Genieten van vakantie en het gebruik van medische artikelen? Dat kan natuurlijk heel goed samen gaan. Het is echter belangrijk om vooraf een aantal zaken te regelen, zodat u goed voorbereid op reis gaat. Wij hebben voor u enkele vakantietips op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit u om met een gerust hart op vakantie te gaan en heerlijk te genieten. Wij wensen u een prettige vakantie!

  • Zorg ervoor dat u tijdens de reis voldoende materialen in uw handbagage heeft, zodat u nooit misgrijpt, mocht de reis iets langer duren dan gepland.
  • Neem voor de hele vakantie voldoende materialen mee, liever iets meer dan te weinig.
  • Zorg dat u het materiaal verdeelt over twee tassen, zodat u bij eventuele diefstal van een tas altijd iets achter de hand heeft.
  • Neem kopieën van polissen van uw zorgverzekeraar mee.
  • Neem altijd een notitie mee, bijvoorbeeld in uw portemonnee of bij uw paspoort, met daarop de materialen die u gebruikt. Producten kunnen soms lokaal, en anders via Bosman naar u toegestuurd worden. Kijk in de polis van uw zorgverzekeraar goed na of dit verlies en nazenden wordt vergoed.
  • Op het reisbureau kunt u aangeven dat u vanwege een stoma extra bagage mee wilt nemen. U kunt – afhankelijk van de maatschappij waarmee u vliegt – maximaal 5 tot 7 kg. extra meenemen. Het reisbureau stelt de luchtvaartmaatschappij op de hoogte van de extra bagage.
  • Vergeet uw stomapaspoort niet als u stomadrager bent. Dit kan problemen voorkomen bij de invoer van uw hulpmiddelen. Deze paspoorten kunt u bij Bosman gratis bij een bestelling krijgen.
  • Knip voor onderweg alvast een aantal huidplakken op maat. Een schaartje geeft problemen bij de douane. Als het stoma mooi rond is, kunt u ook navragen bij uw bestelling of de fabrikant een voorgestanste opening heeft. Dan hoeft u niet te knippen.
  • Neem voor de zekerheid altijd een verzorgingsproduct mee om huidirritatie te voorkomen. Vraag bij uw bestelling na wat u het beste zou kunnen gebruiken.
  • Wanneer u een colostoma heeft, kunt u voor de zekerheid ileostomazakjes meenemen. Deze zakjes kunt u aan de onderzijde legen. In geval van diarree zijn deze zakjes prettiger in het gebruik.
  • Knip voordat u gaat zwemmen de hoeken van vierkante huidplaten rond. Water heeft hierdoor minder grip.
  • Leg het materiaal niet in de volle zon, bij voorkeur zo koel mogelijk in een koelbox of tas.
  • Vraag uw huisarts om een recept voor medicijnen bij diarree en verstopping. Voor warme landen is ORS (Oral Rehydration Salt) aan te raden. Dit is verkrijgbaar bij de drogist.
  • Als de originele verpakking van uw hulpmiddel te veel bagageruimte inneemt, is het zinvol om de materialen om te pakken. Stomamateriaal kunt u perfect verpakken in een boterhammenzakje. En als afvalzakje kunt u heel goed een diepvrieszakje (met treksluiting) gebruiken.
  • Neem het telefoonnummer mee van uw stomaverpleegkundige of van Bosman, voor in het geval dat u advies nodig mocht hebben.
  • Let op: in Frankrijk mogen er geen boxershorts in zwembaden gedragen worden.
Eten en drinken

Bij diarree veel drinken, eventueel bouillon of ORS en iets zouts eten, bijv. chips. Via de arts kan een recept voor immodiumdrank meegenomen worden.
Drink geen drankjes die heel erg koud zijn.
Wees voorzichtig met het gebruik van kraanwater en ijsblokjes, gebruik bij twijfel altijd flessen water.
Drink voldoende vocht, minimaal twee liter per dag.
Als u een ileostoma heeft adviseren wij u extra zout te gebruiken (14 tot 15 gram per dag), omdat u veel zout en vocht kwijtraakt.
Let op met rauwkost, fruit, rauw vlees of vis, schepijs en overmatig gebruik van vet.
Eet geen producten die u op straat kunt kopen, i.v.m. hygiëne en snellere kans op darmproblemen.

Bron : Bosman