Liesje

Liesje, van crohn naar stoma naar… stomavrij

lies-2In onze vorige nieuwsbrief kon u lezen dat Liesje moest geopereerd worden en waarschijnlijk de stoma zou verwijderd worden.
Inmiddels ben ik 3 maand stomavrij! Ik kan ondertussen zeggen dat ik er wel voordelen in zag…
Als ik ergens naartoe moet, kan ik weer aantrekken wat ik wil.. Maar het nadeel is, als ik zenuwachtig ben of naar pretparken ga..   Ik wel constant weer een toilet zoek en enorm buikpijn heb.
Qua zelfvertrouwen ben ik er wel weer sterk op vooruitgegaan. Mis ik hem? Ja..
Soms toch wel.. Maar voor mijn sociaal leven niet. In mijn bed kan ik weer draaien en keren gelijk ik wil.. Geen lekkages meer..!!
Van de operatie heb ik wel nog last, de spieren rond de stoma blijven wel gevoelig.
En merk dat ik nog steeds niet te zwaar mag heffen. Hopelijk is het een kwestie van tijd..
Volgende maand terug op controle. Misschien dat ik weer mijn werk mag hervatten in het kruitvat.
Ik ga wel alles opnieuw inwendig laten checken dat ik zeker ben.
Heb geen zin om terug te gaan werken, om na een maand weer uit te vallen. Daar ben zowel ik als mijn werk niet mee gebaat.
Op termijn denk ik wel mijzelf terug te herscholen. Fysiek werk is voor mij sowieso niet haalbaar en denk bij het ouder worden het er niet op zal beteren. Zeker niet bij de last dat ik heb aan mijn gewrichten bij weersverandering, maar dat moeten we er maar bijnemen zeker?
Fistels zijn al, hout vasthouden, 3 maand stil.. Hopelijk blijven ze rustig! Want ook al zie ik nu de voordelen van een stoma.. Toch zou ik het liefst zonder willen leven.
Maar als de dag komt, dat ik hem terug beter laat zetten. Dan is het zo. Ik zal hem in ieder geval veel beter accepteren dan toen. Omdat het niet meer het onbekende is voor mij. En ik nu ook pas inzie dat ik er eigenlijk niet beschaamd om had moeten zijn. Er is meer begrip van de mensen voor je stoma dan je zelf denkt!

Noot stoma-actief
Het is nog wat vroeg om zeker te zijn dat stoma nooit meer terugkomt. Met fistels weet ge maar nooit. Intussen heeft Liesje wel het voordeel van de stoma erkend en zal zij mocht het mislopen de stoma aanvaarden als een deel van haar leven.
Voorlopig is alles prima en wij hopen voor haar dat het zo mag blijven en zij stomavrij door het leven kan.