Herkenbaar verhaal 2

“Een zakje op mijn buik, neen!  Dat is niets voor mij!”. Je hebt het als stomadrager waarschijnlijk al eens meegemaakt dat opeens het onderwerp stoma te sprake komt bij mensen die hiervan niet op de hoogte zijn. De reacties hier op zijn verschillend. Het verschilt van persoon tot persoon .

Onlangs gebeurde het dat mensen me vertelden “Een zakje op mijn buik, neen! Dat is niets voor mij!”.
Het was tijdens de vakantie.
Mijn goede vriendin en ik hadden tijdens een korte trip een gesprek met een wat oudere dame. We hadden het over vroegere operaties en ziektes dat we hadden meegemaakt. Ze vertelde dat ze geopereerd was aan haar blaas wegens herhaaldelijke blaasontstekingen. Maar nog steeds moest ze zeer attent zijn en niet teveel drinken want de blaasontstekingen komen veelvuldig terug . Ik vertelde haar dat dit op termijn misschien zou kunnen leiden tot een stoma .
De dame reageerde geschokt en zei me “Ziet ge mij een vrouw van 60 jaar met een zakje, wat zou mijn man dan wel zeggen?” .

Zelf heb ik al 30 jaren een stoma en was nog maar 28 jaar toen ik mijn stoma kreeg en ook ik had al een man.
Hij heeft dit geaccepteerd, mijn stoma is een deel van mij die er nu eenmaal bij hoort.