Een rubriek binnen onze nieuwsbrief wordt ” Het vragenhoekje.”
Stel aan ons je vraag en wij lossen deze niet enkel voor jou op, maar geven het antwoord
geanonimiseerd ook door aan andere lotgenoten om hen te helpen.
Vraag : ” Mijn ma heeft een ileostoma die gelijk komt met de huid. Er is constant lekkage waardoor het materiaal lost. Ze heeft ook verschillende huidplooien. Kunnen jullie ons helpen?”
Antwoord:
Spijtig genoeg komt een teruggetrokken stoma en huidplooien meer voor dan we denken. Gelukkig spelen de fabrikanten van stomamaterialen hierop in en hebben ze de laatste jaren steeds betere producten op de markt gebracht, die kunnen helpen.
Vaak wordt er bij een teruggetrokken stoma of een stoma die gelijk komt met de huid gedacht aan convexe huidplaten. Dit zijn platen die bolvormig zijn en dus lichtjes in de huid drukken, waardoor de stoma meer naar boven/buiten wordt geduwd. Dit helpt natuurlijk al veel tegen de vorming van lekkages.
Ook zijn er nog enkele hulpmiddelen die helpen bij huidplooien. Denk hierbij bv. aan de tubes pasta, kneedbare pastaringen of -strips. Deze plaats je ook weer net naast de stoma – om het materiaal nog beter te doen hechten – of gebruik je voor het opvullen van een huidplooi. Hierover kan je dan je stomamateriaal plakken dat je gewoon bent.
Na veel lekkages doorgemaakt te hebben, is het vaak moeilijk om terug vertrouwen in de stoma te hebben. Hierin kan een gordel eventueel een uitkomst bieden. Deze geeft wat extra steun en houdt het materiaal goed op zijn plaats.
Ook moet de huid veel doorstaan tijdens lekkages. Stoelgang en urine irriteren onze huid. Vaak is het resultaat van lekkages dan ook een geïrriteerde, open, ruwe huid die jeukt en pijn doet. Het is dus belangrijk om bij de eerste tekenen van lekkages snel het materiaal te vervangen. Ben je toch te laat, dan kan je best je huid goed reinigen met water en eventueel gebruik maken van een barrière. Hiervoor bestaan er barrièresprays en –doekjes. Je verzorging blijft zoals gewoonlijk, nl. even de huid goed reinigen met water, afdeppen om te drogen en nadien de barrière, eventueel wat pasta en de huidplaat met zakje. Moest er dan toch een lekje zijn, vangt de barrière al een deel op zodat je huid minder snel beschadigd wordt.
Lukt het met deze tips nog steeds niet om lekkages te voorkomen?
Neem dan zeker contact op met je stomaverpleegkundige of arts.