Enkele tips na vele jaren stoma-ervaring

Weet dat deze tips eigen ondervindingen zijn.
Het kan ook dat anderen nog betere zaken ondervonden hebben ?
Je kan onderaan deze tips zelf een reactie plaatsen !  Zo helpen we elkaar!

Het aanbrengen van een nieuwe plaat :
Verwijder de oude plaat voorzichtig en ga zonder materiaal onder de douche. Je kan gerust de stoma natsproeien (geen te harde straal liefst).
Nadien droog je zacht de huid rond de stoma af en ga je even met de warme lucht van een haardroger over de huid en de plaat. Klik de plaat op de juiste plaats en klaar is kees. Leg op voorhand wat toiletpapier klaar.
Dit is altijd handig als de stoma terwijl je bezig bent wat moeilijk doet.
Nog een extra tip: verwarm de plaat door deze nog eens goed door de handen te wrijven alvorens je hem plakt en na het plakken kan je best je handen nog 5 minuutjes op het materiaal drukken om het lekker warm te houden.

Wat lichte irritatie:
bij mij helpt roodsel dat ze voor kinderen gebruiken (nu eosine, vroeger: mercurochroom)

Een toilet waar de onderkanten open zijn: om geen geritsel te horen, druk op voorhand op de waterbak. Terwijl het water loopt, kan je rustig het zakje ledigen en het valt het niet op.

Rand van de plaat die opkrult:
kleef er een micropore hechtpleister op of gebruik de bestaande strips van de diverse firma’s. Dit geeft een veiliger gevoel.

Met kledij kan heel veel:
ik let er wel op dat het niet te spannend is en hemden liefst geruit of bedrukt. Effen tekent soms af.

Voeding:
ondervindt zelf wat best is. Bij mij is brocolli het ideale om de stoelgang te binden. Moet je dus naar een speciale gelegenheid dan kan je dat de dag ervoor eten en maak je het jezelf makkelijker.

Leg een lijstje aan met voeding waarvan je weet dat het vastere stoelgang heeft zodat je bij gelegenheden daar kan van gebruik maken.

Een intiem moment:
ledig het zakje op voorhand, rol het enkele malen op en kleef het vast met een strookje micropore hechtpleister. Dit geeft je het gevoel alsof je geen stoma hebt! Ook bestaat er voor vrouwen speciale stomalingerie. Misschien ook de moeite waard om het een keertje op te zoeken.

Onverwachts geluid:
meestal hoor jij het en de anderen niet. Gewoon negeren of een bijkomend ander geluid maken. Ook je handen op het zakje houden dempt het geluid een beetje.

Je moet dringend het zakje ledigen: weet dat er bij veel horecazaken waar veel mensen op terras zitten niemand erop let dat er iemand naar de toiletten gaat. Het valt echt niet op als je gewoon doorloopt.

Als je een toiletpas hebt kan je die natuurlijk ook gebruiken.

Durf zelf op zoek te gaan naar beter stomamateriaal indien je niet helemaal tevreden bent het is niet wat na je operatie vanuit de kliniek aangeboden wordt dat daarom het beste is.

Via internet kan je alle firma’s vinden en stalen aanvragen. Durf het doen! Het beste materiaal is voor ons goed genoeg.

Voor wie een mooi rond stoma heeft en zelf zijn platen uitknipt.
Ik heb in een doe-het-zelfzaak een klopper gevonden met de juiste diameter 2,2 cm en ik kan nu zelf de platen uitkloppen. Het voordeel is dat het mooier rond is zonder haperingen en ook sneller gaat.

Die kloppers kan je bestellen in de meeste zaken. Er zijn kloppers voor iedere maat. Ze gaan perfect voor stomaplaten en bovendien zijn ze echt niet duur.

Sommigen ledigen hun zakje zonder op de wc-bril te zitten en nemen ongemakkelijke methodes aan. Ik vind het makkelijkste gewoon op de wc-bril-zijkant zitten en het zakje dan zijdelings in het toilet te laten hangen. Zo kan je het makkelijk en vlot ledigen.

Autoriemen op een verkeerde plaats?
Dit kan gemakkelijk opgelost worden met behulp van een wasknijper.

Last van sterke geur?
Gooi dan een tik tacje in het zakje. Nu niet dat de stoelgang minthy fresh zal ruiken, maar het helpt wel.

Wat voor de volgende toiletgebruiker?
Je kan tegenwoordig in de Action sprays kopen die je in het toilet kan sprayen. Een soort toiletdeo. En, het werk echt!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.